Beyin Sağlığımızı Korumak İçin Neden Hiçbir Şey Yapmıyoruz?

Kalp sağlığımızı korumak için kolesterolümüze, tansiyonumuza dikkat ediyoruz, fiziksel egzersiz yapıyoruz. Genel beden sağlığımızı, kaslarımızı, kemiklerimizi ve kilomuzu korumak için sağlıklı besleniyoruz, diyet ve spor yapıyoruz. Gözlerimizi korumak için bile ekran süremizi kısaltmaya çalışıyoruz veya filtreli gözlükler kullanıyoruz. Vücudumuzun genel sağlığına ve tek tek vücudun parçalarına bu kadar özenle davranırken neden beyin sağlığımızı korumak için çabalarımız bu kadar yüksek değil?
 
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Alzheimer ve diğer demanslar dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında 7. sırada yer alıyor! Evet, yukarıda sayılan aktiviteler dolaylı olarak beyin sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor ama beyin sağlığına doğrudan etkisi olan aktiviteler çoğunlukla ihmal ediliyor.
 
Örneğin, uyku sağlığına gerekli önem verilmiyor ve günlük uyku ihtiyacı gerekenin altında kalan bireyler bunun için uzmanlara başvuru yapmayabiliyorlar. Bunun yanında stres yine beyin sağlığını oldukça olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmasına rağmen kişilerin bu stresle başa çıkabilmeyi öğrenmek için yine uzmanlara yapılan başvuruları az kalıyor. Ya da sosyal hayatın fazlalığı yine beyni koruyan önemli faktörlerden bir tanesiyken özellikle emeklilikten sonra kişiler sosyal olarak daha kısıtlı bir yaşam sürmeye başlıyor.

Kalp, vücut sağlığımız kadar beyin sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer, stres, uyku, duygu durum vb. alanlarda problem yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurup biran önce gerekli önlemleri almak oldukça önem teşkil ediyor. 🧠

Shopping Cart
Scroll to Top