6 Dakikalık Bir Egzersiz İle Demansı Ertele

Altı dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz, sağlıklı bir beynin ömrünü uzatabilir ve Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif bozuklukların başlamasını geciktirebilir. The Journal of Physiology’de yayınlanan yeni araştırma, kısa ama yoğun bir bisiklet egzersizinin beyin oluşumu, öğrenme ve hafıza için gerekli olan ve beyni yaşa bağlı bilişsel gerilemeden koruyabilen özel bir proteinin üretimini artırdığını gösteriyor.

Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) adlı özel protein, nöroplastisiteyi, yani beynin yeni bağlantılar ve yollar oluşturma yeteneğini, ve nöronların hayatta kalmasını destekler. Hayvan çalışmaları, BDNF’nin anıların oluşumunu ve depolanmasını teşvik ettiğini, öğrenmeyi geliştirdiğini ve genel olarak bilişsel performansı artırdığını göstermiştir.

Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden araştırmacılar, oruç tutmanın ve egzersizin BDNF üretimi üzerindeki etkisini incelemek için şu faktörleri karşılaştırdı: 20 saat oruç tutmak, hafif egzersiz (90 dakikalık düşük yoğunluklu bisiklet sürme), yüksek yoğunluklu egzersiz (altı dakikalık kuvvetli bisiklet turu), kombine oruç ve egzersiz. Araştırma sonucunda kısa ama yoğun egzersizin BDNF’yi artırmanın en etkili yolu olduğunu buldular.

Bu sonuçlar sağlık problemlerinden dolayı yoğun fiziksel egzersiz yapamayanları üzmesin! Egzersizin her türlüsünün, kişinin kendi sağlık durumuna uygun şekilde ve düzenli yapıldığında beyin sağlığına faydalı olduğu çok fazla araştırma ile kanıtlandı! Tüm bu bulgular hareketsiz kalmamanın, fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmenin önemini ortaya koyuyor.

Kaynak: Gibbons et al. (2023). Fasting for 20 h does not affect exercise-induced increases in circulating BDNF in humans.

Shopping Cart
Scroll to Top