Parkinson Demansı

Parkinson demansı, Parkinson hastalığı ile yaşayan bazı kişilerde teşhisten en az bir yıl sonra gelişen düşünme ve muhakeme becerilerinde azalmadır.

Parkinson hastalığının neden olduğu beyin değişiklikleri, hareketlerimizde kilit rol oynayan bir bölgede başlar ve titreme, kas sertliği, ayak sürüyerek yürüme, duruş bozukluğu, hareketi başlatmada zorluk ve yüz ifadesi eksikliği gibi erken belirtilere yol açar. Zaman içerisinde kişi hafıza, dikkat, kararlar verme ve bir görevi tamamlamak için gereken adımları planlama gibi zihinsel işlevlerde de değişiklikler yaşayabilir. 

Ancak unutmamalıyız ki Parkinson hastalığı olan her kişi, demans geliştirecek diye bir kaide yoktur. Parkinson teşhisi konduğunda sağlıklı bilişsel işlevleri olan bireyler arasında, beş yıl sonra yaklaşık %30’u hafif bilişsel bozukluk geliştirecektir. Ancak bilişsel değişikliklerin tipi ve ne zaman ortaya çıkacağı kişiden kişiye değişir. Parkinson hastalığı olan kişilerin demans geliştirme riski olduğu bilinen bir gerçek olduğundan, demansı önleyecek veya geciktirecek zihinsel egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak büyük önem arz etmektedir.

Shopping Cart
Scroll to Top