Frontotemporal Demans

Frontotemporal demans
Frontotemporal Demans Nedir? 

Demans türleri arasında frontal ve temporal beyin alanlarını etkileyen bir türdür. Bu beyin alanlarının yakından ilişkili olduğu dil fonksiyonlarını, davranış ve kişiliği etkiler.

Kimi zaman literatürde “Pick Hastalığı” olarak da bilinir. Beynin hangi alanının daha fazla etkilendiğine göre semptomlar değişiklik gösterebilir, fakat temelde üç tane alt tipi tanımlanmıştır.

Frontotemporal Demansın Alt Türleri Nelerdir?

Frontal Varyant (ya da Davranışsal Varyant): İlk olarak davranış ve mizaç değişiklikleri ile kendini gösterir. Kişisel hijyen bozulur, apati görülür, kişi sosyal ortama uygun davranamaz, inhibisyon yapamaz, yürütücü işlevler bozulur.

Temporal Varyant (Semantik Demans): Dikkat stabil ve yürütücü işlevler nispeten korunmuş olmasına karşılık maddeler ve bunların anlamlarına ilişkin bilgi kaybolur. Adlandırma, sözcük anlama ve obje tanımada bozulma vardır.

Primer Progresif Afazi: Diğer kognitif fonksiyon ve günlük yaşam aktiviteleri hastalığın geç dönemine kadar korunur ancak ilerleyici bir tutuk (duraksayarak, çaba sarf ederek konuşma) konuşma görülür. Parafaziler görülür. Hastalık ilerledikçe anlama da bozulur.

Frontotemporal Demansta Tedavi

Ne yazık ki frontotemporal demans, demansın ilerleyici bir türü olduğundan güncel olarak kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Buna karşılık bazı ilaç tedavileri ve bunlara eşlik eden bilişsel terapiler hastalığın ilerleyişini yavaşlatarak kişilere ve bakım verenlerine destek olabilmektedir. 

Shopping Cart
Scroll to Top