Alzheimer Hastalığının Beyinde Nasıl Geliştiğine Dair Yeni Bulgular Yeni Tedaviler İçin Umut Olabilir!

Alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığında beyinde bazı proteinlerin hücre içinde ve dışında birikmesiyle plaklar ve yumaklar oluşuyor. Bu yapılanmalar nöronların fonksiyonlarını etkileyerek zamanla nöronların ölmesine sebep oluyor.
 
Bu proteinlerden bir tanesi de tau proteini. Alzheimer hastalığında tau proteinleri hücre içerisinde birikmeye başlıyor ve daha sonra birbirilerine yapışarak karışık lif kümeleri oluşturuyor.

Bu düğümler, nöronun taşıma sistemini bozarak nöronlar arasındaki iletişime zarar veriyor ve besinlerin nörona ulaşmasını engelliyor. Bu da nöronların zamanla ölmesine sebep oluyor.
 
Şu ana kadar bu proteinlerin sağlıklı çalışma durumundan nasıl olup da hastalıklı bir hale gelip beyinde birikmeye başladığına dair bir bilgimiz yoktu.

Ancak yapılan son araştırmada tau proteinin beynimizde neden birikmeye başladığına dair yeni bulgular elde edildi.
 
Flinders Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre tau proteini birbirini etkileyen 20 farklı değişimden geçiyor ve bu değişimler sonucunda hücre içerisinde birikmeye başlıyor.

Araştırmacılar proteindeki bu art arda değişimleri kolaylaştıran ilk değişimi bulmayı başarmışlar. Bunun yanında proteinde diğer değişiklikler için yönetici görevi gören bazı alanlar keşfetmişler.
 
Daha sonra beyinlerinde Alzheimer benzeri değişiklikler olan fareler üzerinde bu bilgiler kullanılarak bir araştırma yapılmış.

Tau proteinin normal hali bulunan farelerde bellek bozukluğu gelişirken, Tau proteininde yeni keşfedilen alanların olmadığı farelerde bellek bozukluğunun gelişmediği görülmüş.
 
Araştırma ekibinin yeni hedefi bu bulguların nasıl bir tedavi yöntemine çevrilebileceğini bulmak.

Bu yeni bulgular üzerinde yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da bu araştırma gelecek için bilim insanlarına umut veriyor.

Shopping Cart
Scroll to Top