UT Houston’da yapılan güncel bir araştırmaya göre influenza aşısı olmuş kişilerin, aşı olmamış yaşıtlarına kıyasla gelecek 4 yıl içerisinde %40 oranında daha az Alzheimer hastalığı geliştirdiği görülmüş.
Araştırmacı Avram S. Bukhbinder bu konuda 65 yaş üzeri kişilerde grip aşısının Alzheimer hastalığına yakalanma riskini birkaç yıl için azalttığını bulduklarını söylüyor. 4 yıllık takip sürecinde grip aşısı olanların %5,1’i, olmayanların ise %8,5’i Alzheimer geliştirmiş. Üstelik bu koruyucu etkiyi en fazla her yıl düzenli olarak grip aşısı alan kişiler arasında gördüklerini ekliyor. Araştırmaya göre kişilerin üst üste grip aşısı olduğu yıl sayısı arttıkça, Alzheimer hastalığı geliştirme riski de azalıyor. Bukhbinder’e göre gelecekteki araştırmalarda hali hazırda Alzheimer hastalığı olan kişilerin grip aşısı olmasının hastalığın seyri bakımından farklılık gösterip göstermediği de çalışılmalı.
Bu durumun sebebi ise hala tam olarak açıklığa kavuşmuş olmasa da araştırmacılar bunun yalnızca grip aşısına özgü olması yerine, farklı aşıların da bu konuda koruyucu etkileri olduğunu savunuyor. Geçmişte yapılan çalışmalara göre, tetanoz, çocuk felci ve herpes gibi çeşitli yetişkinlik döneminde yapılan aşılara maruz kalma ile ilişkili demans riskinin azaldığı görülmüş. Bukhbinder henüz çok yeni bir konu olsa da gelecekte Covid-19 aşılamaları ile ilgili benzer çalışmaların yapılmasının öneminin altını çiziyor.
Kaynaklar:
-Bukhbinder, A. S. et al. (2022). Risk of Alzheimer’s Disease Following Influenza Vaccination: A Claims-Based Cohort Study Using Propensity Score Matching. Journal of Alzheimer’s Disease. 1 – 14.
-Neuroscience News. (2022). Flu Vaccination Linked to 40% Reduced Risk of Alzheimer’s Disease