Demansta Zihinsel Aktivitenin Önemi

Daha önce hiç nöroplastisite kavramını duymuş muydunuz?

Nöroplastisite beynin esneyebilme, öğrenebilme ve kendini geliştirebilme özelliğini temsil eden bir kavramdır. Beyin olduğu gibi kalan değil, öğrendikçe yeni bağlantılar geliştiren ve var olan bağlantılarını güçlendiren bir varlık. Beyni bu anlamda bir kas gibi düşünebiliriz, nasıl ki vücudumuzdaki kasları çalıştırdıkça geliştirir ve güçlendiririz, beyin de aynı bu şekilde işler. Bu da her daim hayatta kendimizi geliştirebileceğimize, davranış repertuarımızı genişletebileceğimize işaret ediyor.

Nöroplastisitenin varlığı da şuna işaret eder: Bilişsel bir kayıp durumunda beyin kendini yenileyebilir ve bu kaybı onarabilir. Onaramadığı durumlarda da farklı işlevleri sayesinde içsel ya da dışsal olarak bilişsel kaybı telafi edebilir.

İşte demans hastalarında zihinsel aktivitenin önemi de buradan gelir. Düzenli olarak, hastanın durumuna ve hastalığın evresine uygun olarak yaptırılan zihinsel aktiviteler ile beynin çalışması, öğrenmeye devam etmesi ve bağlantılarını koruması, geliştirmesi amaçlanır. Beyni biraz zorlayan ve yeni yollar kullanması ve geliştirmesi için teşvik eden zihinsel aktiviteler bilgiyi daha iyi işlemeye yardımcı olur. Dolayısıyla zihin işler halde olacağından bilişsel kayıp yavaşlar, kaybın hızı ve miktarı mümkün olan minimuma indirgenir. Bu da hastanın daha uzun süre işlevselliğini ve bağımsızlığını devam ettirmesini destekler.

Shopping Cart
Scroll to Top