Maalesef günlük hayatımızda çok fazla duyduğumuz bir hastalık haline gelen Alzheimer hastalığı demansın en yaygın türüdür ve nörodejeneratif bir hastalıktır. Hastalığın nörodejeneratif olması zamanla kötüleştiği anlamına gelmektedir. Genelde 65 yaş ve sonrasında görülmeye başlayan bu hastalık, nadir de olsa daha erken yaşlarda kendini gösterebilmektedir.
Alzheimer hastalığı kendini ilk başta bellekte bozulmalar ile gösterir, Alzheimer hastalığını diğer demans türlerinden ayıran da aslında budur. Hastalık ilerledikçe hastalar, konuşma ve problem çözme beceresinde, zaman-mekan algısı vb. alanlarda problemler yaşamaya başlar ve semptomlar günlük hayatlarını etkilemeye başlar. Hastalar zamanla bakıma muhtaç hale gelir.
Semptomların bu kadar ilerlemesinin sebebi, bu hastalıkta beyinde oluşan değişikliklerin nöronların işleyişini etkilemesi ve bunun da sonunda nöronların ölümüne sebep olmasıdır. Nöronlar yenilenebilen hücreler olmadığı için de öldüklerinde yerlerine yenileri gelemez.
Alzheimer hastalığının tanısında fiziksel muayene, beyin taramaları ve nöropsikolojik testlerden yararlanılmaktadır. Bu hastalığın ilerlemesini durduracak veya yavaşlatacak bir tedavi maalesef günümüzde bulunmamaktadır. Ancak hastalık sürecinde yardımcı olabilecek bazı yöntemler geliştirilmiştir.
1 thoughts on “Alzheimer Hastalığı Nedir?”
Yorumlar kapalı.
Geri bildirim: Alzheimer'da Tanı ve Tedavi Nasıldır? - Kaizen Nöropsikoloji