Yeni araştırmalar gösteriyor ki gözlerimiz beyin sağlığımız hakkında birçok şeyi ele verebilir!

İngiltere’de 2024 yılında yapılan bir çalışma görsel hassasiyetin kaybının beyin işlevlerindeki bozulmanın ilk işareti olabileceği ve demansı 12 yıl önceden bile tahmin edebileceğini gösterdi!

Araştırmacılar 8623 sağlıklı katılımcıyı uzun yıllar boyunca takip ettiler ve bunlar arasından 537 katılımcının demans geliştirdiğini gördüler. Sonrasında bu kişilerin özelliklerini inceleyerek demansı hangi faktörlerin önden tahmin edebileceğini gözlemlediler.

Demansa ilerleme riskini artıran faktörler arasında görsel işlemleme fonksiyonları görüldü. Örneğin, çalışmanın başında görsel hassasiyetin ölçümü için kişilerden hareket eden noktaların bir üçgen görseli oluşturduğunu görür görmez düğmeye basmaları istenmişti. Araştırmanın sonucunda demans geliştiren katılımcıların bu görevde sağlıklı kalan katılımcılara kıyasla çok daha yavaş olduğu ve oluşan üçgeni daha geç görebildiği tespit edildi.

Önceden yapılan çalışmalarda da görsel işlemlemenin Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğu zaten kanıtlanmıştı. Nesnelerin dış çizgilerini net görebilme, renkleri birbirinden ayırt edebilme, göz hareketlerinin kontrolü gibi becerilerde Alzheimer hastaları testlerde sağlıklı kişilere kıyasla daha başarısız performanslar göstermişti.

Buna ek olarak demans hastalarının insan yüzlerini işleme becerilerinin de bozulduğu bilinmekte. Yeni insanlar ile sohbet ettiğimizde genellikle yüzündeki özellikleri (burun şekli, göz rengi, ağız yapısı vb.) tararız ve bu şekilde bu yüzleri sonradan hatırlamamız da daha kolay olur. Demans sendromunda hastaların görsel tarama becerisi başta olmak üzere yukarıda da belirtilen görsel işlemleme fonksiyonları bozulduğundan dolayı yüzleri tanımakta ve daha önceden bilinen yüzleri sonrasında hatırlamakta zorlanmaktadırlar.

Bedge et al. (2024). Visual processing speed and its association with future dementia development in a population-based prospective cohort: EPIC-Norfolk.  

Shopping Cart
Scroll to Top