Yale Üniversitesi’nin 65 yaş ve üzeri 1,716 kişiyle gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin yaşlanma hakkındaki düşünceleri, hafıza gibi bilişsel becerilerini geri kazanma olasılıklarını etkilemektedir.
Araştırmacılar, demans öncesi klinik bir tablo olan hafif bilişsel bozukluğa (HBB) sahip bireylerin yaşlanma ile ilgili olumlu inançlara sahip olmalarının, bilişsel becerilerini geri kazanma olasılıklarının olumsuz inançlara sahip olanlara kıyasla %30’dan fazla olduğunu bulmuştur. Aynı zamanda yaşlanma ile ilgili pozitif inançları olan katılımcıların, negatif inançları olanlara göre bilişsel fonksiyonlarını daha kısa sürede iyileştirebildiği görülmüştür.
Daha önce yapılan araştırmalarda, yaşlanmaya yönelik pozitif düşünce ve inançların, stresi azaltarak bilişsel performansı iyileştirdiği ve kişinin yaşlanma düşüncesiyle ilgili özgüvenini arttırdığı ortaya konmuştur. Bu çalışmada da, kültürün düşünce biçimini etkilediği ve normal bilişsel fonksiyonlara sahip ve pozitif inanışları olan yaşlıların, negatif inanışlara sahip olanlara göre önümüzdeki 12 yıl boyunca HBB geliştirme olasılığının daha az olduğu tahmin edilmektedir.
Bu bulgulara dayanarak, yaşlanmaya yönelik düşünce ve inanışların bireysel ve toplumsal düzeyde iyileştirilmesinin önemli olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, durdurulması mümkün olmayan bu doğal süreci kabul etmek ve kucaklamak gerektiğini düşünüyoruz.
Kaynak:
Becca R. Levy, Martin D. Slade. Role of Positive Age Beliefs in Recovery From Mild Cognitive Impairment Among Older Persons. JAMA Network Open, 2023; 6 (4): e237707 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.7707