Yapılan çalışmalar 45-65 yaşlarındaki işitme kaybının demans için oldukça büyük bir risk faktörü olduğunu ve demans vakalarının %8’inden fazlasını oluşturduğunu gösteriyor. Lancet dergisinde yayınlanan rapor, işitme kaybının demans riskini iki katına çıkardığını söylüyor. Bunun yanında işitme kaybının seviyesi kişiden kişiye değişebildiği gibi klinik oranın altında kalan işitme kaybı bile demans için büyük bir risk teşkil ediyor.
Aradaki ilişkiyi açıklayan bir çok farklı teori olsa da bunlardan en çok kabul gören ve bilimsel araştırmalar tarafından desteklenen teori, işitme kaybı nedeniyle beynin işitme ve hafıza bölgesi olan temporal lobun daha az uyarıldığını ve kullanıldığını bu sebeple de küçülmeye (atrofi) yatkınlığının arttığını söylüyor.
Bunun yanında sosyal hayattaki etkinliğin azlığının da demans için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz. İşitme kaybı sosyal hayata katılımı azaltarak, kişiyi yalnızlığa ve belki depresyona iterek demans için diğer risk faktörlerinin varlığını da arttırabiliyor.
Bu nedenle uzmanlar işitme kaybı durumunda mutlaka işitme cihazı kullanılmasını öneriyorlar. Çalışmalar işitme cihazı kullanımının bilişsel becerilerdeki düşüşün önüne geçtiğini gösteriyor.
Kaynak: https://www.washingtonpost.com/wellness/2022/10/20/hearing-loss-dementia-hearing-aids/