Televizyon izlemenin ve bilgisayar kullanmanın demans riskini nasıl etkilediğine dair sorular aldığımız için bilimin bu konuda bize neler gösterdiğini sizlerle de paylaşmak istedik.
Geriyatrik popülasyon zamanlarının büyük bir kısmını evde oturarak geçiriyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yaşlılarımızın otururken ne yaptığı aslında demans riskini etkiliyor. Araştırmada, Birleşik Krallık’ta demans teşhisi olmayan 60 yaş ve üzeri 146.651 kişi 12 sene boyunca takip edilmiş. Bu kişilerin gün içerisinde otururken yoğunlukla televizyon mu seyrettiği yoksa bilgisayar mı kullandığı kaydedilmiş.
12 senenin sonunda bu kişilerden 3.507 kişinin demans teşhisi aldığı görülmüş. Araştırmanın bulguları bizlere gün içerisinde yaşlıların oturarak geçirdiği zamanın büyük bir kısmını televizyon izleyerek geçirmesinin %24 daha yüksek demans riskiyle ilişikli olduğunu gösteriyor. Buna kıyasla bilgisayar kullanmanın ise %15 daha düşük demans riskiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Her iki grubun da günün diğer saatlerinde fiziksel olarak ne kadar aktif oldukları bu sonucu etkilememiş.
Araştırmacılar bu bulguları, televizyon izlemek bilişsel olarak pasif yani düşünme gerektirmeyen bir aktivite iken bilgisayar kullanmanın bilişsel olarak bizi aktif tutan bir aktivite olmasıyla açıklıyor. Bu çalışma, gün içerisinde zamanımızın büyük kısmını oturarak geçirsek bile bu sırada zihnimizi aktif tutmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Referans: Raichlen, D. A., Klimentidis, Y. C., Sayre, M. K., Bharadwaj, P. K., Lai, M. H., Wilcox, R. R., & Alexander, G. E. (2022). Leisure-time sedentary behaviors are differentially associated with all-cause dementia regardless of engagement in physical activity. Proceedings of the National Academy of Sciences, 119(35).