9 Şubat 2023
Ülkemizin Kahramanmaraş ilinde gerçekleşen ve 10’dan fazla şehri derinden etkileyen deprem haberlerini Kaizen Nöropsikoloji ekibi olarak üzüntü ile takip ediyoruz. Bu zorlu günlerde birbirimize destek olarak ve bolca paylaşarak hep birlikte iyileşmeye çalışmayı umuyoruz. Hepimize çokça geçmiş olsun, umuyoruz ki sizler ve sevdikleriniz mümkün olabildiğince iyi ve güvendedir. Kayıpları olan herkese baş sağlığı diliyor, yaralı kişilere acil şifalar diliyoruz.
Bir psikoloji kuruluşu olarak bu akut dönemde önceliğin hayat kurtarmak olduğunun bilincindeyiz. Yardımlaşma ve destek ihtiyacının önümüzdeki günlerde her zamankinden yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu sebeple de Şubat sonunda beşincisini gerçekleştirmeyi planladığımız, öğrenciler için sembolik bir ücret ile düzenlediğimiz yüksek lisans atölyemizden elde edeceğimiz tüm geliri bağışlamak istiyoruz. Süreci kolaylaştırmak ve mümkün olan en fazla insanın hayatına dokunmak için elinden geleni yapan, canla başla deprem sahasında aktif destek veren Ahbap Platformu‘na gelirimizi göndereceğiz.
Bir diğer önemli konu da böyle zorlu bir dönemden geçerken demans hastalarının yaşayabileceği zorluklara ve bunlar ile nasıl baş edebileceğimize dikkat çekmek. Konu ile ilişkili derlediğimiz önemli noktaları sizlerle paylaşıyoruz:
- Demans hastalarının mümkün olduğu kadar deprem ile ilişkili enkaz ya da yaralı kişilere dair görüntüler içerebilecek haberlere maruz kalmaması gerekmektedir. Travmatik görüntülere maruz kalmak depresyon, kaygı ve stres gibi durumların olumsuz etkisini arttırarak semptomların artışına ve hastalığın seyrinin kötüleşmesine sebep olabilir.
- Demans hastaları özellikle hastalığın ilerleyen dönemlerinde üzüntü ve kaygılarını sözlü olarak dile getiremeyebilirler. Bu tepkiyi davranışlarda gözlemlememiz mümkün olabilir. Travmatik haberlere maruz kalma sonucunda takıntılı davranışların artması, anlamsızca yürümenin artması, saldırganlık ve öfke davranışları ya da huzursuzluk hali gibi durumlar baş gösterebilir.
- Hastanın uygun bilgi alması gereken durumlarda bilgi verirken mümkün olduğunca sakin kalmaya, olabildiğince sakin bir yüz ifadesi ile anlatmaya özen göstermeliyiz. Hastaya hem sözlü olarak hem de jest ve mimiklerimiz ile yanında olduğumuzu göstermeliyiz. “Endişelendiğini biliyorum ama ben yanındayım, birlikteyiz.” gibi sözlerle güvence vermeliyiz.
- Hasta yakınları olarak sizler için de bu haberleri takip etmek ve travmatik görüntü ve haberlere maruz kalmak oldukça zorlayıcı olabilir. Yaşadığınız kaygı ve üzüntüye farklı farklı tepkiler verebilirsiniz ve bu tepkileri bedeninizde de hissedebilirsiniz. Bu noktada durumun anormalliğinden dolayı verdiğiniz tepkilerin normal olduğunu sizlere de hatırlatmak isteriz.
- Birincil önceliğimiz elbette elimizdeki kaynakları kullanarak, bilgi kirliliğine ve karmaşaya yol açmadan elimizden gelen desteği sağlayarak depremde zarar görenlere destek olmak olacaktır. Fakat bunun yanında kendimizin ve hastamızın duygudurumunu düzenlemek için de öz-bakım aktivitelerine başvurabiliriz.
Unutmayın; kendimize iyi bakmadan, bir başkasına faydalı olamayız.
- Boyama ve çizim yapmak
- Bahçe, toprak ve bitkiler ile ilgilenmek
- Müzik dinlemek ve birlikte şarkı söylemek
- Fotoğraf albümlerine bakmak ve güzel anılar üzerine sohbet etmek
- Yürüyüş yapmak
Çokça sevgilerimiz ve iyi dileklerimiz ile.
Kaizen Nöropsikoloji Ekibi