Anılarımızı Beynimizde Nasıl Saklıyoruz?

Anılarımızın beynimizde tek bir bölgede depolanmadığını biliyor muydunuz? Biz yeni bir şey öğrendiğimizde, beynimizde bu yeni öğrenilen bilgi için yeni nöron ağları kuruluyor. Bu yeni kurulan nöron ağını ne kadar çok aktive edersek (yani öğrendiğimiz bilgiyi ne kadar çok kullanırsak) bu ağ o kadar güçlü olur ve ağı aktive etmesi her seferinde daha da kolaylaşır. Bu sayede de öğrendiğimiz bilgiyi uzun süreler boyunca hatırlayabiliriz.
 
Ancak bu nöron ağları beynin tek bir bölgesinde bulunmamaktadır. Aksine beynin farklı bölgelerine dağılmış durumdadır. Bir hatıra farklı duyusal özellikler barındırabilir ve bu anı ile ilgili duyusal bilgilerin hepsi işlendikleri bölgelerde muhafaza edilmektedir. Biz bir anıyı hatırlayacağımız zaman beynimiz o anıya ait duyusal bilgilerin hepsini bir araya getirerek onlardan tekrar anlamlı bir bütün oluşturur ve bu sayede biz o anıyı hatırlarız.
 
Örneğin bir arkadaşınızla bir restoranda yemek yediğiniz bir yaşantıyı düşünün. Bu anı yaşanırken, o an ile ilgili görsel bilgiler, yani arkadaşınızın ve restoranın görüntüsü, beynin görsel algısal işlemleri yapan kısmında işlenir ve daha sonra bu görsel bilgiler orada depolanır. Yine bu yaşantıda örneğin arkada bir müzik çalıyorsa bu o sırada beynin işitsel kısmında işlenir ve daha sonra orada depolanır. Aynı şekilde o sırada yediğiniz yemek beynin tat merkezinde işlenir ve orada depolanır. Daha sonra bu anıyı hatırladığınız zaman aslında tüm bu farklı yerlerde depolanan farklı bilgileri beynimiz tekrar bir araya getirir. Bir şarkı veya bir koku duyduğunuzda onlarla özdeşleştirdiğiniz tüm anıların bir anda aklınıza gelmesinin sebebi de tam olarak budur.

Shopping Cart
Scroll to Top