Hafıza çok yönlüdür ve tek başına çalışmaz. Hafızayı etkileyen bir çok dış etken olduğu gibi, diğer fonksiyonlarımız da yine hafızamızı etkileyebilir. Bu yazımızdaki yöntemler direk olarak hafızayı uyarmasa da dolaylı yoldan özellikle beyini sağlıklı tutarak hafızamızı güçlendiriyor. Bu yöntemler:
Beyni Çalıştırmak: Beynimizi çalıştırdıkça beynimiz güçleniyor. Bu nedenle, beyni sürekli çalışır ve güçlü halde tutmak için ona düzenli olarak yeni görevler vermeniz gerekiyor. En iyi beyin egzersizleri rutininizi bozuyor. Bu nedenle beyni çalıştırmak için, iyi bildiğiniz bir aktiviteyi tekrarlamak değil ancak yeni bir aktivite öğrenmek daha yararlı oluyor.
Fiziksel Egzersiz: Egzersiz beyne oksijen akışını arttırıyor ve hafızayı etkileyebilecek diyabet ya da kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunları geliştirme riskinizi azaltıyor. Ayrıca egzersiz beyindeki sağlıklı kimyasalların salınımını arttırıyor, stres hormonu seviyesini azaltıyor. Yapılan araştırmalar fiziksel egzersizin beyni Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruduğunu gösteriyor.
Beslenme: Yapılan araştırmalar özellikle omega-3 içeren besinlerin, düzenli olarak meyve sebze tüketmenin beyin sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Bunun yanında araştırmalar, doymuş yağ oranı yüksek besinlerin sıkça yenmesinin demans riskinizi artırdığını ve konsantrasyon ve hafızayı bozduğunu gösteriyor.
Uyku: Yapılan çalışmalar gün içerisinde edinilen bilgilerin ve kazandığımız anıların uyku sırasında sağlamlaştırıldığını gösteriyor. Bu nedenle günlük 8 saat ve üzeri uyuduğunuzda yeni bilgilerin hatırlanması çok daha fazla oluyor. Gün içerisinde yapılan kısa uykular da hafızayı güçlendiren faktörler arasında.
Stresi Azaltmak: Kronik stres, beynin ve genel olarak sağlığımızın en büyük düşmanlarından bir tanesi. Kronik stres, zaman içinde beyin hücrelerine zarar veriyor ve en çok zararı da özellikle hassas olan hafıza nöronları görüyor. Bu nedenle stresi azaltmak, beyin sağlığını arttırıyor ve bununla birlikte hafızayı güçlendiriyor.