Yeni Bir Demans Türü Keşfedildi: LATE

Geçtiğimiz ayda uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip yeni bir demans türü keşfetti: LATE (limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy)
 
LATE, Alzheimer hastalığının semptomlarıyla neredeyse aynı belirtilere sahip ancak beyinde TDP-43 isimli proteinin birikimiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Alzheimer hastalığı ise beyinde amyloid beta ve tau proteinlerinin birikimiyle ilişkili bir hastalık. TDP-43 aslında geçmişte frontotemporal demans ve bazı motornöron hastalıklarıyla ilişkilendirilmiş bir protein. Yaşlı bireylerin beyninde de sıklıkla rastlanan bir protein.
 
Bilim insanları Alzheimer teşhisi konulan kişilerin üçte birinde aslında LATE olabileceğini söylüyor. Hatta bazı insanların iki hastalığa da aynı anda sahip olabileceği düşünülüyor. Uzmanlara göre LATE tüm demans vakalarının %15 ila %20’sini oluşturuyor. Yani LATE oldukça yaygın bir demans türü olarak karşımıza çıkıyor. Şu an bir kişide Alzheimer mı yoksa LATE mi olduğunu ayırt etmek henüz mümkün değil çünkü kesin tanı ancak otopside yapılabiliyor.
 
Peki bu yeni demans türünün keşfi ne ifade ediyor? Bu türün keşfedilmesi neden Alzheimer için geliştirilen bazı tedavilerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıklıyor. LATE olan ancak Alzheimer teşhisi almış bir bireyi Alzheimer için geliştirilen bir yöntemle tedavi etmek işe yaramayabilir. Keşfi henüz çok yeni olduğu için LATE ile ilgili elimizde yeterince bilgi yok. Ancak yeni bulgular geldikçe biz de sizler ile paylaşıyor olacağız. Takipte kalın!

Shopping Cart
Scroll to Top