Bir kişi kliniğe unutkanlık şikayeti ile geldiğinde bu unutkanlığın çok fazla farklı sebebi olabilir. Bunlardan en çok karıştırılanları Alzheimer demansı başlangıcı ve klinik depresyon ayrımıdır. Geriyatrik depresyon dikkat işlevleri başta olmak üzere bilişsel işlevleri olumsuz etkileyerek unutkanlık, dalgınlık gibi şikayetlere sebep olabilir ve bu da Alzheimer hastalığı ile karıştırılmasına neden olabilir.
Bu noktada geriyatrik depresyon ve demans başlangıcını ayıran en önemli yöntem nöropsikolojik değerlendirmedir. Değerlendirme sürecinde objektif bellek ve dikkat testleri ile unutkanlığın dikkat işlevlerinin bozulmasından mı yoksa Alzheimer demansının belirtisi olabilecek primer bir bellek probleminden mi kaynaklandığı tespit edilebilir. İlki depresyona, ikincisi ise Alzheimer demansına işaret edebilir. Buna ek olarak değerlendirme sürecinde Geriyatrik depresyon ölçeği verilerek yine objektif olarak klinik depresyonun değerlendirilmesi sağlanabilir.
Unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi nöropsikolojik değerlendirme sürecinin yalnızca testlerden oluşmadığıdır. Aynı zamanda yapılan görüşmeler, kişinin ve ailesinin öyküsü ve şikayetleri, klinisyenin gözlemi de depresyon ve demans ayrımında önemli bilgiler sunar.