Eyvah! İlk Danışanım!

Kaizen Nöropsikoloji olarak bakım verenlere destek olmak amacı ile yola çıksak da hedeflerimizden bir tanesi de psikoloji öğrencilerine kariyer yollarında destek olmak. Bizlerin de geçtiği o yolların kimi zaman ne kadar zor hale geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu konuda da bir çoğumuzun yaşadığı ancak herkesin itiraf etmeye çekindiği ve alanda hiç konuşulmayan bir konu olduğunu fark ettik, psikologların ilk kez danışan görmeye başladıklarında yaşadıkları kaygı.

Kime sorsanız size ne kadar çok yerde staj yaptığını veya çalıştığını, bu süreçlerde ne kadar harika işler başardığını anlatacaktır. Ancak kimse size ilk danışanını aldığında ne diyeceğini bilemediğini, bir önceki gece kaygıdan uyuyamadığını, seansta kalbinin küt küt attığını söylemeyecektir.

Bunlar, konuşmasak da, yokmuş gibi davransak da hepimizin zamanı geldiğinde yaşadığı gerçekler ve oldukça da normal yaşantılar. O zamana kadar kağıt üzerinde gördüklerinizi uygulamaya geçirmek ilk başta tabii ki kaygı verici olabilir, kendi üzerinizde baskı kurabilir veya dışarıdan bir baskı hissedebilirsiniz, performans kaygısına kapılabilirsiniz.

Eğer ilk danışanınızı görmeden önce böyle hisleriniz varsa, öncelikle işe bunun normal olduğunu ve bunu birçoğumuzun yaşadığını kabul ederek başlayabilirsiniz. Eğer size yardımcı olacak birini arıyorsanız bu yaşantılarınızı süpervizörünüzle, meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Ama aslında kendi kendinize de yardım etmeniz oldukça mümkün. Öncelikle danışanlarınızla görüşmeleriniz esnasında öğrendiğiniz her şeyi hatırlamanıza, hepsini harfi harfine uygulamanıza, danışanınıza mükemmel sorular sormanıza ve cevaplar vermenize gerek olmadığını kabul edin. Kendinizi hazır hissetmek için yapmanız gereken en önemli şey bu. Seans sırasında ihtiyacınız olan en önemli şey kaygı yerine danışanınıza odaklanmak, anda bulunmak ve kendinize güvenmek.

Gerçek dünya kitapta okuduklarınızdan çok daha farklı. Ne kadar çok okursanız okuyun, ne kadar çok çalışırsanız çalışın karşınıza kitaplarda yazmayan şeyler mutlaka çıkacaktır. Önemli olan seans sırasında tam olarak ne olacağını bilemeyeceğinizi kabul etmek, anda kalmak ve danışanınızla cesur ve dürüst bir şekilde bağlantı kurmak.

Shopping Cart
Scroll to Top