Bilişsel Uyarıcı Terapi, hafif ila orta derecede demansı olan kişiler için kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir. Gruplar halinde veya bireysel olarak uygulanabilir. Haftada iki kez yaklaşık 14 hafta boyunca uygulanır. Her haftanın bir teması vardır ve o temaya göre hastalar ile çeşitli etkinlikler yapılır. Bu terapide önemli olan gruptaki hastalara veya bireysel hastaya göre etkinliklerin çeşitlendirilebilmesi ve modifiye edilebilmesidir.
Terapinin içindeki egzersizler, geçmiş ve şimdiki olayların ve ilgi duyulan konuların tartışılmasını, kelime oyunlarını, bulmacaları, müziği ve fırıncılık veya bahçe işleri gibi pratik etkinlikleri içerebilir.
Bu etkinlikler hastaların bilişsel becerilerini harekete geçiren, dışarıdan sağlıklı insanlara kolay görünse bile hastalarımız için zorlayıcı olabilen etkinliklerdir. Seanslar, hastalarımıza bir öğrenme ortamı sağlar ve onları sosyal bir ortamda bulunmaya iter.
Bilişsel Uyarıcı Terapi evlerde, hastanelerde veya bakım merkezlerinde uygulanabilir. Bu etkinliklerin evlerde de uzun süreli ve düzenli olarak uygulanabilmesi için hastaya bakım veren kişilerin eğitilmesi de Bilişsel Uyarıcı Terapi’nin kapsamına giriyor.
Bu terapi yönteminin etkileri, demans için şu anda mevcut olan ilaç tedavilerinin etkileriyle karşılaştırılabilecek boyuttadır. Bilişsel Uyarıcı Terapi kısa süreli bir tedavi olarak tasarlanmış olsa da, araştırmalar hastalık boyunca terapiye devam eden kişilerin iyileşmeye devam edebileceğini veya en azından daha uzun bir süre boyunca bilişsel işlevlerini koruyabildiklerini gösteriyor.