Demansta Nöropsikolojik Rehabilitasyonun Önemi

Günümüzde maalesef demansın ilerleyişini durduracak veya sebep olduğu hasarı geri döndürecek bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Var olan tedavi yöntemleri hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktan öteye geçemiyor. Bu tedavi yöntemlerden bir tanesi de nöropsikolojik rehabilitasyon.
 
Biliş odaklı tedavi olarak da adlandırılabilen nöropsikolojik rehabilitasyonda amaç doğrudan veya dolaylı olarak bilişsel işlevi hedefleyen yöntemler kullanarak bilişsel işlevleri uyarmak ve bu sayede de var olan bilişsel performans seviyesini korumak veya arttırmak. Bu yöntemler dışarıdan basit görünen ama hastalarımız için zorlayıcı olabilen etkinlikler ve tartışmaları içeriyor.
 
Özellikle erken evre demansta biliş odaklı tedavi büyük önem teşkil ediyor çünkü kişinin var olan bilişsel performans seviyesini bir süre daha korumasını sağlayarak kişiye bir süre daha bağımsızlık sağlayabiliyor. Bunun yanında da özellikle de hastalığın ilk evrelerinde eğer hasta hastalığının farkındaysa görülebilen ve bozulan bilişsel becerilerin hastada yarattığı depresyon ve anksiyeteye karşı koruma sağlayabiliyor.
 
Nöropsikolojik rehabilitasyon bireysel ve gruplar halinde uygulanabiliyor ve bilişsel rehabilitasyon ve bilişsel eğitim olarak ikiye ayrılıyor. Bilişsel eğitim belli başlı bilişsel işlevleri harekete geçirmek için tasarlanmış görevleri ve bu görevler yapılırken hastaya rehberlik edilmesini içeriyor. Bilişsel rehabilitasyonda önemli olan ise bilişsel işlevlerdeki performansı artırmak değil, daha çok günlük işleyişi geliştirmektir.

1 thoughts on “Demansta Nöropsikolojik Rehabilitasyonun Önemi”

  1. Geri bildirim: Alzheimer'da Tanı ve Tedavi Nasıldır? - Kaizen Nöropsikoloji

Yorumlar kapalı.

Shopping Cart
Scroll to Top