Alzheimer Hastalığında Kognitif Profil

Nöropsikolojik değerlendirme sürecinin ardından yazılan raporda kişinin kognitif profili ortaya çıkar ve bu sayede kognitif profilin hangi nörolojik ya da psikiyatrik hastalığa uyduğu tespit edilir. Tek başına nöropsikolojik değerlendirme ile tanı konmasa da bu süreç, her hastalığın kendine özgü bir kognitif profili olduğundan ayırıcı tanı açısından çok kıymetlidir.

Bu postumuzda en sık görülen demans türü olan Alzheimer hastalığının kognitif profilinden biraz bahsetmek istedik. İşte farklı bilişsel alanlarda Alzheimer demansının ortaya çıkardığı profil şu şekilde:

Bellek işlevleri: Bellek bozukluğu temel özelliktir ve en erken bulgudur. Geçmiş olaylar güncel olanlara göre daha çok etkilenir.

Dikkat işlevleri: Basit dikkat korunurken, karmaşık dikkat daha erken bozulur. Dikkati sürdürmede bozukluklar olur.

Dil İşlevleri: Erken dönemde çok fark edilmese de genelde kelime bulma zorlukları, konuşmada fakirleşme görülür. Hasta nesneyi tarif edebilse de kelimeyi getiremeyebilir.

Görsel-uzamsal işlevler: Nesneleri yanlış yerleştirme ya da bilinmeyen çevrelerde yön bulma zorlukları görülür. Nesne ve yüz tanıma ilk evrede değil daha sonradan bozulabilir.

Dispraksi, yani öğrenilmiş motor hareketleri gerçekleştirmede güçlük genelde dil ve bellek bozulmaları iyice belirginleştikten sonra görülmeye başlar.

Yürütücü işlevlerde Hastalığın ilerlemesi ile kişilik değişikliği, planlama, karar verme, görevleri başlatma ve tamamlamada problemler görülür. Erken evrede soyutlama becerisi bozulur.

Scroll to Top